Benvinguts a una nova temporada de cens del projecte Orenetes!

Benvinguts a una nova temporada de cens del projecte Orenetes!

Benvinguts a una nova temporada de cens del projecte Orenetes!

Les orenetes cuablanques ja són aquí i s'acosta el mes de maig i, amb ell, l'inici de la nova temporada de cens del projecte Orenetes.

Podeu fer una ullada a les dades recollides durant 2015 clicant aquí >

Recordeu que ara heu de confirmar la unitat de mostreig que censareu durant la primavera 2016 per tal que quedi assignada al vostre usuari.

Cada any, de manera automàtica, us assignem de cara a la propera temporada de cens (2016 en aquest cas) les mateixes unitats de mostreig que vàreu censar durant l'any anterior. D'aquesta manera s'assegura que ningú altre pugui escollir censar part o tota la unitat de mostreig que ja censeu vosaltres. No tindria sentit, però, reservar un unitat de mostreig que enguany no s'hagi de censar. És per això que és imprescindible que, si encara no ho heu fet, confirmeu les unitats que voleu censar. Per fer-ho, només heu d'anar a l'apart 'Unitats de mostreig' del web i clicar a la icona de confirmació de cadascuna de les vostres unitats de mostreig. Les unitats que no es confirmen queden alliberades i disponibles per a que altres persones les puguin censar (això no afecta de cap manera els censos que hagueu fet en anys anteriors).

IMPORTANT: el dia 15 de maig totes les unitats de mostreig que no s’hagin confirmat s’alliberaran automàticament per facilitar que altres persones se’n puguin fer càrrec, per tant si heu de continuar participant en el cens, recordeu de confirmar les vostres unitats de mostreig abans d'aquesta data. 

Confirmeu les vostres unitats de mostreig >

Orenetes cuablanques i obres en façanes

Un problema freqüent amb la oreneta cuablanca és la destrucció dels seus nius per les remodelacions o obres de tot tipus en façanes dels habitatges. Massa sovint, ens trobem que els encarregats de les obres senzillament tiren els nius en plena època de cria, perdent-se la niuada de l'any.

Cal tenir en compte una cosa: la llei prohibeix terminantment destruir els nius d'oreneta quan estan ocupats, per tant, aquesta acció és denunciable i sancionable.

A la mateixa pàgina web dels Agents Rurals podeu trobar informació molt detallada sobre els criteris que cal seguir en les obres de façanes per no malmetre nius d'oreneta cuablanca, falciots, ballesters i altres espècies que poden veure's afectades.

Molt resumidament, podem dir el següent:

  • Està terminantment prohibit eliminar els nius en època de cria.
  • Les actuacions només es poden fer fora de l'època de nidificació però igualment, en el cas que hi hagi presència de nius, cal un informe previ dels Agents Rurals que indiqui l'època i procediment per fer les obres sense que afectin possibles nius propers.
  • Els Agents Rurals en els seus informes sempre recomanen preparar alternatives per quan retornin les orenetes l'any següent, com col·locar nius artificials per estimular els ocells a tornar a nidificar a la mateixa façana -si això no era percebut com un problema pels veïns- o en zones properes per animar-les a criar en llocs propers.

Des de l'ICO hem de dir que sempre hem tingut una col·laboració excel·lent amb els Agents Rurals en aquest aspecte, que han actuat amb eficàcia i diligència en les situacions que els hem comunicat. Si us trobeu en alguna situació que representi un perill per una colònia d'oreneta cuablanca podeu trucar al telèfon de centraleta dels Agents Rurals al 93 561 70 00 o al 112 si la situació és d'emergència imminent (per exemple, si ja estan tirant els nius en aquell moment).

Vegeu la web dels Agents Rurals aquí >